Фонд ФЛАГ ще представи финансовия инструмент за чиста енергия FLAG-FICET на Националната среща на финансистите от общините. Най-голямото и дългогодишно експертно събитие на НСОРБ, ще се проведе от 12 до 14 юни в к.к. „Златни пясъци“. Форумът е насочен към  общинските финансисти, счетоводители, данъчни експерти, вътрешни одитори, финансови контрольори, заместник-кметове с ресор бюджет и финанси, общинските съветници от бюджетните комисии и др..

Надя Данкинова, изпълнителен директор на ФЛАГ, ще вземе участие в пленарната сесия първия ден, като основен фокус в участието й ще бъде новият финансов инструмент за преход към чиста енергия на публчините власти, който предоставя възможност за безвъзмездна техническа подкрепа за подготовка на проекти и инвестиционен заем от ФЛАГ за реализацията им. В рамките на събитието ще бъде представена структурата на финансовия инструмент, допустимите крайни получатели, обхвата на техническа подкрепа, индикативните параметри на инвестиционния заем. Акцент ще бъде поставен върху възможностите за допълващо финансиране по схеми за преход за чиста енергия, подкрепени от ПВУ, НДЕФ и други програми с европейски и национални средства.  

Финансовият инструмент FLAG-FICET е разработен в рамките на проект FLAG - Financial instrument for clean energy transition (FLAG FICET) (ФЛАГ - Финансов инструмент за преход към чиста енергия), който има за цел да подпомогне общините в България в подготовката им за посрещане на предизвикателствата в областта на смекчаването и адаптирането към изменението на климата през следващото десетилетие чрез инвестиции в енергийна ефективност и чиста енергия.  Проектът е одобрен за финансиране по програма LIFE, схема LIFE-2021-CET-PDA: Disruptive PDA – Technical Assistance to advance market boundaries for sustainable energy investments.

Фонд ФЛАГ е основен участник за поредна година в Националната среща на финансистите от общините - събитие, утвърдило се през годините като място за обмен на идеи и практики, за професионален и експертен дебат с представителите на централната власт, за формулиране на политики и търсене на нови решения за развитие и подобряване управлението на местните финанси. Тази година фокусът на дискусиите ще бъде върху спецификите и предизвикателствата при изпълнението на Бюджет 2024; европейските средства в общинските бюджети; ефективността и контрола на публичните средства.