Националният доверителен екофонд (НДЕФ) в партньорство с Фонд ФЛАГ публикува Покана за набиране на проектни предложения по Подпрограма „Енергийна ефективност чрез договори с гарантиран резултат (ЕСКО договори)“. Набирането на проектни предложения от страна на НДЕФ е с краен срок на приемане на документи 17.12.2024 г.

Допълващото безвъзмездно финансиране от НДЕФ се предоставя само за изпълнението на пакет от енергоспестяващи мерки в следните обекти:

  • Сгради, собственост на еднолични търговски дружества със 100% общинско участие, които са лечебни заведения за болнична помощ;
  • Общински системи за външно изкуствено осветление – СВИО (улично/парково).

Стойността на инвестицията, необходима за реализирането на пакет енергоспестяващи мерки (ЕСМ) в един обект трябва да е минимум 1 млн. лева без ДДС. Размерът на допълващото безвъзмездно финансиране е до 25%, от стойността на действително извършените разходи за реализацията на пакет от ЕСМ в един обект, но не повече от 600 000 лева (без ДДС). Финансирането на ДДС е допустимо, ако ДДС е невъзстановим разход.

Фонд ФЛАГ ЕАД може да предостави финансиране за реализация на проектите, предвидени в Поканата, в следния обхват:

  • Финансиране на дейностите по проекта, които са извън обхвата на мерките за енергийна ефективност, но следва да бъдат изпълнени с оглед неговия интегриран и завършен характер;
  • Финансиране на мерките за енергийна ефективност, които не са обект на финансиране от страна на НДЕФ.

Средствата, предоставяни от Фонд ФЛАГ ЕАД, са под формата на инвестиционен заем, параметрите на който са обект на конкретно договаряне, съобразно конкретния проект, финансирани дейности, кредитоспособност и други условия съобразно правилата и политиките за финансиране на фонда. Получатели на заема могат да бъдат бенефициерите на БФП по настоящата Покана на НДЕФ – общини и общински търговски дружества, които са лечебни заведения за болнична помощ. Финансовата подкрепа за конкретната схема от ФЛАГ ще бъде по линия на иновативния финансов инструмент FLAG-FICET, разработен по програма LIFE, и насочен към насърчаване на проекти за преход към чиста енергия на публичните власти чрез комбинация на заемни средства, грантове и техническа помощ.

По-подробна информация за параметрите на проектите, етапите на кандидатстване, оценката и реализацията на проектите е представена в Правилата за финансиране на проекти на www.ecofund-bg.org  Допълнителни въпроси по процедурата за БФП могат да се задават на електронна поща: ecofund@ecofund-bg.org. Въпроси по отношение осигуряване на допълващото финансиране от Фонд ФЛАГ може да се задават на: office@flag-bg.com.