В рамките на съвместната инициатива Scale Up на Европейската комисия (DG Regio) и консултантското звено на ЕИБ (EIB Advisory) се проведе трета тематична среща на работната група в Брюксел. От април 2024 г. е създадена работна група, включваща представители на 20 страни-членки, изпълняващи финансови инструменти (ФИ) за енергийна ефективност (ЕЕ), с цел обмяна на добри практики и насърчаване на по-активното изпълняване на ФИ за ЕЕ. Ива Петкова е част от групата като представител на Фонд ФЛАГ и на фондовете, изпълняващи ФИ за градско развитие.

Фокусът на срещата на 24 и 25 септември в Брюксел бяха възможностите за комбинация в единична операция на грант и финансов инструмент, приложимите правила за държавна помощ и финансирането на енергийна ефективност на публични сгради. Представени бяха постигнатите резултати от Фонд ФЛАГ и финансираните проекти за енергийна ефективност на публичните власти чрез Българската инвестиционна платформа и Фондовете за градско развитие. Специален акцент бе поставен върху финансовият инструмент FLAG-FICET по програма LIFE и възможностите за предоставяне на безплатна техническа помощ за подготовка на проекти за преход към чиста енергия на публичните власти.

Ограниченията, свързани с по-широкото прилагане на финансови инструменти за енергийна ефективност в България са свързани с продължаващите схеми със 100% грантова подкрепа с национални или европейски средства, както и с липсата на ясни и дългосрочни механизми за финансиране на проектите за енергийна  ефективност така нужни за постигане на амбициозните цели на ЕС. Натрупаният опит от ФЛАГ и Фондовете за градско развитие показва, че са налице възможности за устойчиво финансиране на подобни проекти, осигурявайки интегрирано изпълнение съобразено с нуждите на кредитоискателите.