Фонд ФЛАГ представи възможностите за подобряване на градската инфраструктура и развитие на умни градове и региони по време на Шестнадесета годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България, която се провежда от 13 до 15 октомври в к.к. „Албена“. Събитието тази година е  под надслова „Инвестиции, Иновации, Участие на Гражданите“ и в него се включиха близо 400 представители на общини.

Изпълнителният директор на ФЛАГ  Надя Данкинова участва в дискусионния форум „Иновации и умни градове“ и акцентира върху ролята на ФЛАГ в подкрепа на подобряването на общинската инфраструктура, повишаване качеството на живот и развитие на устойчиви градове и региони – приобщаващи и притегателни за бизнес и живот. За периода 2009-2024 година Фондът има 1520 финансирани проекти, 2.26 млрд. лева одобрени заеми, и близо 220 общини, които са негови клиенти през годините.

Надя Данкинова сподели за различните механизми чрез които Фонд ФЛАГ подкрепя местните власти, осигурявайки разнообразни и гъвкави решения и продукти, както и необходимата експертна помощ. ФЛАГ работи още и за подобряване на финансовата дисциплина, както и за повишаване на експертизата за работа с проекти. Не на последно място, общините срещат в лицето на ФЛАГ навременност и коректност при предоставянето на финансирането, което е и основата за изграденото доверие към Фонда.

Необходимо е максимално ефективно използване на наличния, но винаги недостатъчен, публичен ресурс за привличане на частно финансиране“, заяви изпълнителният директор и посочи изключително успешно и ползотворно с международни финансови институции и с най-големите търговски банки в България. Това надеждно партньорство дава възможност за привличане на частен капитал към публичния ресурс, позволява съвместно управление на финансови инструменти и обмен на опит и експертиза при оценката на инфраструктурни проекти.

По време на събитието Надя Данкинова представи и новите инструменти и продукти за реализация на проекти за постигане на целите за преход към чиста енергия и кръгова икономика. Един от тях е финансовият инструмент FLAG-FICET по програма LIFE, който подкрепя с техническа помощ и инвестиционни заеми проекти за чиста енергия на публичните власти. „Това са инвестиции, допринасящи за подобряване на качеството на живот, енергийна сигурност и създаване на готовност за преодоляване на предизвикателствата“, обобщи изпълнителният директор. И допълни: „Само умни и осмислени решения с воля и решителност за изпълнението им могат да превърнат все повече територии в умни и интелигентни градове, села и региони“.

Традиционно ФЛАГ има значимо участие в Годишната среща на местните власти - най-мащабният общински форум, който събира на едно място представители на местните власти, централната власт, бизнеса, партньорски организации и чуждестранни гости. И тази година всеки може да посети и нашия щанд, и да разбере повече за възможностите, които Фонд ФЛАГ предоставя на българските общини за финансиране на проекти, насочени към устойчиво развитие и модернизация.